„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Materiał opracowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W ramach operacji pn.:”Organizacja warsztatów, spotkań tematycznych i wyjazdów studyjnych wzmacniających integrację społeczną, tożsamość lokalną oraz kultywowanie tradycji”, zrealizowanych zostało 15 projektów grantowych.
Jednym z takich projektów był grant pn.:”JAK ZA DAWNYCH LAT – Warsztaty rzemiosła tradycyjnego. Warsztaty kuchni tradycyjnej”, zrealizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Ujazd „COOLTURA”.
W ramach projektu zorganizowano warsztaty rzemiosła tradycyjnego. Były to 7 godzinne warsztaty rzemiosła tradycyjnego, dla grupy 20 osobowych z terenu Gminy Ujazd. Do każdego z warsztatów zatrudniony był twórca ludowy- artysta. Potrzeba realizacji warsztatów powstała z inicjatywy społeczności lokalnej. Mieszkańcy podczas gminnych spotkań integracyjnych, zgłaszali potrzebę organizacji takich warsztatów, dzięki którym nabędą wiedzę oraz umiejętności wykonywania ozdób rzemiosła tradycyjnego.
Dodatkowo w ramach projektu zorganizowano warsztaty kulinarne. Były to 7 godzinne warsztaty związane ze sztuką kulinarną, dla grupy 20 osób z terenu Gminy Ujazd. Warsztaty poprowadzł szef kuchni z wieloletnią praktyką, który posiadał doświadczenie w przygotowaniu potraw kuchni tradycyjnej. Potrzeba realizacji warsztatów kulinarnych wyszła z oddolnej inicjatywy społeczności lokalnej. Lokalne imprezy gminne i powiatowe wzbudziły w mieszkańcach chęć uczestnictwa w tego typu warsztatach w celu doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych, wymiany poglądów na ten temat, poznawania nowych tajników i smakowych sekretów staropolskich, tradycyjnych potraw, sposobu ich serwowania, przygotowania i podawania, które później mogliby wykorzystać przy organizacji imprez kulturalnych tj. powiatowych konkursach. Warsztaty obejmowały praźródło potrawy, technikę przyrządzania i serwowania potrawy, dekorację stołu i potraw.